PODIEKS & SALMANIS | Concepten van identiteit, onzekerheid en dat wat ertussen zit

Foto: Fabian Frohlich © blindbild

Het Paviljoen van Letland op de Biënnale van Venetië is gevuld met project North by Northeast van Kaspars Podnieks en Kriss Salmanis. Het werk onderzoekt de kunstenaars relatie met de natuurlijke en steeds veranderende, door de mens gemaakte wereld. Het project bevat ook het onderzoek naar de concepten van identiteit, onzekerheid en dat wat ertussen in zit.

Het werk gaat over vragen met betrekking tot de verontrustende instabiliteit van identiteit, zelf-onderdrukking en zelfrepresentatie. Het gaat over verontrustende visioenen van angst en desoriëntatie, die zijn verborgen achter de gepolijste en ontworpen oppervlakken van de werken.
We zien op de beelden mensen die hard moeten werken op hun land om te kunnen bestaan. Sterke werk ethiek kan veranderen in onderdrukking en obsessie, vooral in een periode van economische achteruitgang.

De boom die in de ruimte aan het plafond hangt en heen en weer zwaait dient als spoor van de wanhopige strijd van het kleine en economisch onrustige land. Vermoeid door de massale werkeloosheid en een emigratie van de werkende bevolking. Het verwijderen van een boom duidt op immense verwijdering van hele bossen in Letland, waar de reguliere flarden van hout kappen plaatsen ontsieren en het landschap vervormen.















Foto's: Kaspars Podnieks


Romantiek
Er wordt met het werk laten zien hoe kwetsbaar de bevolking van Letland is, door ze te vergelijken met bomen. Er heerst angst, die de mensen tijdens de industriële revolutie ook voelden.
De kunstenaars doen met dit project, net als de Romantici in het verleden, onderzoek naar de relatie met het natuurlijke tegenover de door de mens gemaakte en steeds veranderende wereld.

Bronnen:
North by North East
Graphicalize
MVP - work in progress

Geen opmerkingen:

Een reactie posten