LARS VON TIER | Melancholisch drama vol symboliek, Duitse romantiek en magisch realisme





Lars von Tier - Melancholia (2011)
Melancholia is een acopalyptische drama en science fiction film geregisseerd door de Deense Lars von Tier.  In de film wordt het verhaal vertelt van een groep mensen die om moeten gaan met het sterven van de Aarde. Justine is net met Michael getrouwd op het landgoed van haar zus Claire, en ze heeft alles. Haar bruiloft was extravagant, en werd gevierd met een honderden gasten, een kasteel, een limousine, een enorm stuk land en genoeg champagne en taart voor iedereen. Ze is verwend, maar voelt zich niet gelukkig in het huwelijk. Ze wordt ontzettend depressief, en wordt gesteund Claire. Maar dan dreigt de aarde in botsing te komen met de planeet 'Melancholia' die jaren verschuilt was achter de zon. Claire beseft dat het einde van de wereld nadert, en waar ze radeloos van wordt en haar toevlucht zoekt in wijn en muziek. Terwijl Justine nu juist rust vind, omdat ze verlangt naar het einde. Justine is nu degene die Claire moet troosten.

Depressie
Lars von Tier werd door zijn therapeut verteld dat depressieve mensen de neiging hebben zich kalmer te gedragen in stresssituaties. Ze verwachten dat er ergere dingen zullen gebeuren. Maar mensen die mentaal gezond zijn raken juist in paniek wanneer er grote druk ontstaat. Von Tier vond dit een interessant verschijnsel en was daardoor gefascineerd om er een film van te maken.
Von Tier heeft bij het maken van Melancholia zijn oude manier van regisseren, door zichzelf strikte regels op te leggen, losgelaten. Hij laat zijn gekte op de vrije loop, en geeft ons in de film een kijkje in zijn ziel. In een vloeiende, overdonderende stijl, die bol staat van symboliek, en niet alleen verwant staat aan de Duitse romantiek, maar ook aan het magisch realisme, neemt hij ons mee op een uiterst persoonlijke reis (Jeroen Stout, 2011, De filmkrant).



Romantiek
Melancholie betekend een gemoedstoestand die neigt naar depressie en die zich kenmerkt door een vernietigende kijk op het verleden, of een onvervuld verlangen.

Bronnen:
Melancholia
De Filmkrant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten