YIQING YIN | Intuitive ontwerpen met een sprookjesverhaal

De werkwijze van Yiqing Yin toont veel overeenkomsten heeft met die van de Romantici. Yiqing Yin is momenteel gevestigd in Parijs en is modeontwerpster. Ze wilt zichzelf eigenlijk niet een modeontwerpster noemen, omdat ze haar intuïtie volgt wanneer ze een collectie maakt. Ze begint op de lege mannequin, zonder dat ze een heel plan heeft uitgewerkt. Wanneer Yiqing Yin een collectie ontwerpt, verzint ze er ook graag een sprookje bij, dat deed ze al vanaf ze klein was. Oorspronkelijk komt ze uit China, en ze is vroeger veel van woonplaats veranderd. Hierdoor voelt ze een zekere angst, maar tegelijkertijd vrijheid. Vrijheid om haar eigen toekomst te maken.

Onderstaande collecties v.l.n.r.: spring 2013, spring 2013, fall/winter 2012, spring 2013, fall 2013, spring 2013

Transform Today
Over haar werkwijze vertelt ze in de campagne 'Transform Today', die ze in samenwerking met het merk Absolut Voda maakte. Op de website zijn verschillende korte videos te zien, waarin ze vertelt over haar inspiratie, die ze haalt uit de steeds veranderende natuur. Ze ziet haar stoffen ook als een natuurlijk iets. Ze vertelt over de worsteling die ze soms tegenkomt wanneer ze met de stof een creatie probeert te maken, die worsteling die je ook vind wanneer met de natuur probeert te vervormen.







Romantiek
Yiqing Yin gaat te werk door haar eigen intuïtie en gevoel te volgen, en zich niet aan regels te houden, en daarmee beperkingen te hebben. Ze laat zich veelvuldig inspireren door de natuur en wilt haar materiaal 'volgen', in plaats van het in een vooraf bepaalde vorm te forceren.



Via het Venetiaanse Paviljoen op de Biënnale van Venetië maakte ik kennis met de kunst van Yiqing Yin. In het Paviljoen hing het werk ''In-Between'', een paneel vanaf het plafond tot de grond, bestaande uit een met zijden draad geborduurd vrouwenlichaam op vloeibaar organza. Met een speciale knoop-techniek is het lichaam op de stof gevormd.

Foto's van In Between: Myrthe Hopmans, La Biennale di Venezia, 2013

Bronnen:
Absolut Vodka
Yiqing Yin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten