MURRAY FREDERICKS | Oneindige en vrije natuur tegenover de beperkte mens








Murray Fredericks is een Australische fotograaf die na zijn studie voor politiek en economie in Sydney 5 jaar heeft rondgereisd door het Midden Oosten en de Himalaya. De ervaringen die hij in die periode opdeed en de indrukwekkende locaties waar hij veel tijd heeft doorgebracht hebben een basis gelegd voor zijn fotografie werk. Voor fotografie heeft hij geen speciale opleiding gevolgd, wel voltooide hij een Masters of Art studie en haalde erna Master of Fine Arts op de Academie voor Beeldende Kunsten in New South Wales. 

Frederick’s werk is afgeleid van een perspectief dat cultuur beschouwt als iets dat niet volledig kan worden verklaard door sociale constructie. Het is een standpunt dat sommige waarden ziet als afgeleid van een tijdloze essentie. Het werk probeert de ervaring te vertegenwoordigen wanneer het denken tijdelijk wordt 'uitgezet.’






Link met de Romantiek
Een belangrijk onderwerp in de Romantische kunst is de natuur. Vroeger ontvluchtte men de grauwe werkelijkheid van de stad in de fantasie, en droomde over romantische plaatsen met ongerepte, woeste natuur. De natuur stond voor vrijheid en oneindigheid tegenover de beperkte mens. De natuur werd gezien als te complex voor het verstand, en kan zich alleen als totaalindruk openbaren aan het gevoel. Vaak werd de natuur groots afgebeeld, en de mens klein, als een nietig wezen.

Murray brengt in zijn foto's de natuur ook groots in beeld, met donkere luchten en daaronder uitgestrekte lege vlaktes. Het lijkt bijna onnatuurlijk of gephotoshopt zoals de wolken zich vormen. De vorm kan hij echter niet veranderen, dat heeft hij niet in de hand. En de mens zou de natuur ook niet moeten willen vormen, vinden de romantici.

Bron:
Frederick Murray

Geen opmerkingen:

Een reactie posten