TRENDRESEARCH


Voor onze overkoepelende trend hebben we gekozen om ons meer te richten op de donkere kant van de Romantiek. Een zeer belangrijk ideaal in de Romantiek was dat het gebaseerd was op gevoel en intuïtie, in plaats van op de orde, beheersing, grenzen en beperkingen vanuit het Classicisme. Er was een afkeer van het rationalisme en de Verlichting. Als reactie op de industrialisatie en verstedelijking ontstond een verlangen naar de natuur. Ook werd het beoefenen van kunst gezien als contact zoeken met het universele, en de natuur werd vaak gebruikt als symbool voor vrijheid en oneindigheid, tegenover de beperkte mens.
De mensen voelden zich dus ongelukkig in de maatschappij waarin ze toen leefden, en toonden ook een soort 'vluchtgedrag.' Wij hebben in onze moodboards de focus gelegd op het ontvluchten en terugtrekken uit de maatschappij en het fantaseren over een eigen wereld.

Ook nu blijft de wereld in razendsnel tempo veranderen, en de maatschappij veranderd mee. Mensen raken gefrustreerd van de massale, drukke en alsmaar vernieuwende maatschappij. Men verlangt naar rust en het onbereikbare. De combinatie van gevoelswereld en vluchtgedrag leidt tot het terugtrekken, in zichzelf keren en het proberen te creëren van een eigen wereld. Hierbij hebben we gekozen voor beelden met een vervreemdend gevoel die frustratie en angst tonen. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten